Najzdrowsze napoje dla kobiet w ciąży na chłodne dni.

 


W diecie kobiety w ciąży oprócz tego, co je równie ważne jest to, co pije. W okresie zimowym organizm przyszłej mamy potrzebuje przede wszystkim napojów o właściwościach rozgrzewających i odżywczych. Poniżej przedstawiam kilka najzdrowszych, moim zdaniem, propozycji na ten czas:


Herbata korzenna

  • 1l wody
  • 2 łyżki suszonych owoców dzikiej róży lub głogu
  • 2 jabłka świeże, ewentualnie 100gr suszonych
  • szczypta cynamonu, imbiru, kilka goździków
  • miód


Wszystkie składniki zalewamy wodą i gotujemy chwilkę. Możemy zostawić do naciągnięcia pod przykryciem lub przelać do termosu. 

Herbatka ta świetnie rozgrzewa oraz dostarcza dużo witaminy C.



Herbata bancha

  • 2 łyżeczki herbaty bancha
  • 1szklanka wody 
  • plasterek świeżego imbiru

Herbatę gotujemy z plasterkiem imbiru 10 min na małym płomieniu. Napar ten należy rozcieńczać przed spożyciem wodą i zużyć w ciągu 1 dnia.


Herbata bancha pochodzi głównie z Japonii, Chin i Indii, ale można ją bez problemu dostać również w Polsce. Jest lekko zasadowa, praktycznie nie zawiera teiny, za to polepsza jakość krwi i działa korzystnie na trawienie. Z dodatkiem świeżego imbiru mocno rozgrzewa. Doskonale wpływa także na psychikę i samopoczucie.



Kawa zbożowa z kardamonem, cynamonem i goździkami.

  • 2 szklanki wody
  • ok. 4 łyżek kawy zbożowej
  • laska cynamonu, kilka goździków
  • ciemny cukier
  • mielony kardamon albo 10 ziarenek (trzeba je rozbić w moździerzu)

Wodę gotować wraz z kardamonem, cynamonem i goździkami przez ok. 10 min. Dodać kawę i często mieszając gotować na małym ogniu kolejne10 min. Na koniec dosłodzić do smaku.




Herbata z prażonego jęczmienia lub brązowego ryżu/owsa

  • 3 łyżki zboża (opłukanego i wysuszonego)
  • 3/4 litra wody
  • miód

Zboże uprażyć na suchej patelni na zloty kolor mieszając,  najlepiej drewnianą łyżką. Uprażone zboże zalać wodą i gotować ok. 10 min. W razie potrzeby można posłodzić miodem. Napój ten ma właściwości mocno wzmacniające. 



Kompot z suszonych owoców

  • 600 ml wody
  • po 50 gr suszonych śliwek, gruszek, rodzynek i fig
  • 250 gr suszonych moreli
  • 1 świeży granat
  • 1 kawałek cynamonu
  • 6 goździków
  • ok. 1 łyżki koncentratu soku owocowego

Suszone owoce z przyprawami i sokiem namoczyć przez noc  w wodzie. Następnego dnia gotujemy 20-30 min. Wyjmujemy przyprawy, dodajemy ziarna granatu i ewentualnie trochę wody, gotujemy kolejne 5 min. Ciepły kompot możemy posypać dla dekoracji posiekanymi orzeszkami, np. pistacjowymi.




Koktajl z siemienia lnianego i jabłek

  • ok. 800 ml niesłodzonego soku z jabłek
  • 2 jabłka
  • banan
  • pół szklanki zmielonego (najlepiej świeżo zmielonego) siemienia lnianego

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania kremu. Wypić świeżo przygotowany.

Koktajl ten ma wiele wartości odżywczych, ale może być nieco wychładzający, więc nie należy go spożywać późną jesienią i zimą zbyt często.





Na koniec warto wspomnieć o bogatych w wiele substancji odżywczych i regenerujących herbatkach ziołowych i owocowych. W chłodnych miesiącach  najlepsze będą: pokrzywa (bogate źródło żelaza, wapnia i innych minerałów) oraz herbatki z owoców leśnych. Od czasu do czasu możemy też sięgnąć po melisę, lipę, czy rumianek. 🌼🌿🌿🌿




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pozytywny obraz swojego ciała - praktyczne inspiracje dla matek, co robić, co mówić :)

Emocje w ciąży

Cudowny Masaż Shantala