Zioła pomocne w ciąży
Od wieków kobiety wzbogacały swoja codzienną dietę w zioła, by odżywiały je przez cały okres ciąży, porodu, karmienia piersią oraz w czasie opieki nad niemowlęciem. Zioła są bogatym źródłem minerałów i witamin, a także posiadają mnóstwo cudownych właściwości wspaniale wpływających nie tylko na nasze ciało, ale także na nasz umysł i ducha. Oprócz właściwości leczniczych normalizują pracę narządów wewnętrznych i uspokajają. Większość ziół jest w ciąży całkowicie bezpieczna. Z powodzeniem zastępują leki chemiczne niewskazane u kobiet w ciąży ze względu na możliwość efektów ubocznych.
Jak stosować zioła w ciąży.
3 najzdrowsze, bezpieczne zioła w okresie ciąży
Kobietom znajdującym się na swojej drodze do macierzyństwa zwykle zalecam napary z trzech ziół: rumianku, pokrzywy oraz liści maliny. Przyjmowanie tych trzech ziół w trakcie ciąży wzmocni i odżywi organizm. Wypicie dwóch szklanek dziennie tych ziół utrzyma w stałych granicach poziom energii, wzmocni zdrowie, podniesie poziom tolerancji na ból oraz zdecydowanie pomoże ciału znieść wysiłek związany z czekającym go porodem. Zioła te również w naturalny i delikatny sposób pomagają złagodzić stres oraz zmienność nastrojów związaną z wahaniami hormonalnymi oraz zmieniającą się dynamiką rodziny, która towarzyszy każdym narodzinom dziecka.
- Pokrzywa (urtica dioica) - bogate źródło żelaza, wapnia i innych minerałów potrzebnych przyszłej mamie od początku ciąży. Uważa się, że napar taki zawiera niemal każdy minerał i każdą witaminę potrzebną ludzkiemu organizmowi do wzrostu i zachowania zdrowia, wiec jest on również niezastąpiony dla rozwijającego się dziecka. Wapń zawarty w pokrzywie przynosi ulgę w bólach związanych ze skurczami macicy. Pokrzywa zwiększa poziom hemoglobiny oraz erytrocytów. Dzięki zdolności pokrzywy do wzmacniania naczyń krwionośnych oraz utrzymywania elastyczności tętnic jest ona skutecznym lekiem przy występujących żylakach i hemoroidach. Napar z pokrzywy ma też umiarkowane działanie moczopędne, a wiec pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu. W ciąży nerki pracują ciężej, by oczyścić 150% normalnej objętości krwi. Pokrzywa delikatnie odżywia oraz wzmacnia nerki, pomagając usunąć nagromadzony piasek i ewentualne kamienie. Pokrzywa jest też bogata w witaminę K niezbędną w procesie krzepnięcia krwi. Dzieci rodzą się z niewielką ilością tej witaminy. Poziom ten spada tuż po narodzinach i wzrasta ponownie, gdy jelita dziecka zostaną zasiedlone przez florę jelitową która pomaga produkować tę witaminę. Do tego czasu jednak dziecko otrzymuje witaminę K z mleka mamy. Włączenie pokrzywy do diety w ciągu kilku ostatnich miesięcy ciąży i przez jakiś czas po porodzie powoduje, że mleko jest wystarczająco bogate w witaminę K. Mama również korzysta z odpowiedniego poziomu wit. K, gdyż jej układ krzepnięcia jest wspierany na wypadek krwawień poporodowych. Pokrzywa jest także ziołem wspomagającym jakość i ilość mleka mamy.
- Liście maliny (rubus idaeus) - napar z liści maliny jest stosowany od wieków w Afryce, Ameryce i Azji. Wiadomo bowiem, że ma on wpływ na wzmocnienie mięśni macicy; regularne picie takiego naparu pomaga zatem znieść wysiłek porodu. Liście te wzbogacają organizm mamy w witaminę C, E, A, B complex, jak również w przyswajalny wapń i żelazo Ze względu na dużą zawartość fosforu i potasu liście maliny pomagają tworzyć zdrową krew. Przynoszą także ulgę w mdłościach ciążowych. Związki zawarte w liściach działają tonizująco na macicę pomagając jej w efektywnych skurczach w trakcie porodu oraz obniżając ryzyko wystąpienia krwotoku poporodowego. Napar ten można pić ciepły lub zimny, posłodzony miodem lub z kilkoma kroplami cytryny. UWAGA! Jeśli czujesz, że napar ten działa zbyt stymulująco na macicę lub miałaś wcześniej problemy z utrzymaniem ciąży, wstrzymaj się z zażywaniem tego zioła do 35-36 tygodnia ciąży. Napar taki jest polecany także do picia w trakcie porodu w celu odżywienia, nawodnienia i wspierania ciężko pracującej macicy w efektywnych skurczach. Jest to równie cudowne zioło dla kobiety w połogu, gdyż wspomaga szybką regenerację, wspiera macicę w powrocie do poprzedniego stanu i pomaga zapobiegać wszelkim infekcjom.
- Rumianek (matricaria chamomilla) - W ciąży często towarzyszą nam zaburzenia trawienia i stres emocjonalny. To delikatne i odżywcze zioło jest sprzymierzeńcem naszego układu nerwowego i wywołuje uczucie głębokiego relaksu, a nawet senność. Podobnie jak liście maliny i pokrzywy, rumianek jest bogaty w wapń. Z powodu wysokiej zawartości magnezu zioło to jest świetnym lekiem na zmęczone, obolałe mięśnie. Rumianek pomaga w wypadku mdłości i niestrawności. Od wieków ceni się także antyseptyczne oraz przeciwgrzybicze właściwości rumianku. Przemywanie pękniętego krocza i innych otarć porodowych, a także kikuta pępowiny naparem z rumianku nie dopuszcza do rozwinięcia się infekcji wspomagając szybkie gojenie się ran. Niemowlętom i małym dzieciom można podawać słaby napar z rumianku w celu złagodzenia kolki lub innych drobnych problemów trawiennych. UWAGA! Jeśli napar posłodzimy miodem, magnez będzie łatwiej przyswajalny i działanie naparu będzie bardziej skuteczne. Jednak należy pamiętać, by nie podawać miodu dzieciom przed ukończeniem 2 roku życia.
Komentarze
Prześlij komentarz